Vijftien jaar lang was Brigitte Persyn het gezicht van De Papaver in Ieper. Dat heeft ze altijd met hart en ziel gedaan. Die liefde voor het vak voelde ze ook bij Ludwig Borms en Bormo. “De producten zijn heel goed. Zeker de Bormo Wonderzalf. Thuis kunnen we niet zonder. Iedereen zou zo’n potje in huis moeten hebben”, zegt ze overtuigd.

In het kleine, landelijke Zandvoorde ontwikkelde Brigitte Persyn een interesse in natuurvoeding. In 1989 begon ze van bij haar thuis een kruidenpraktijk: ‘Kruiden Brigitte’. Haar achtergrond als apotheekassistent en haar sociale ingesteldheid deden haar verlangen naar een locatie met meer passage. Zo kwam ze terecht in de Sint-Jacobsstraat in Ieper. In een pand waar vroeger een kledingwinkel ondergebracht was, opende ze in 2007 biowinkel De Papaver. Die heeft ze uitgebaat tot april 2022.

Ludwig Borms
De Papaver was van bij de start een daverend succes. Na de eerste reclamecampagne deed mond-aan-mondreclame de rest. Ook leveranciers kwamen zich spontaan aanbieden.  
“Al vrij vlug kwam ik in contact met Ludwig Borms”, herinnert Brigitte zich nog. “Hij kwam zelf zijn Bormo-lijn voorstellen. Hij was een ‘self made’ man die alles zelf deed – van de productie tot en met de verkoop van zijn Bormo-aanbod. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet direct overtuigd was want in die tijd kwamen veel vertegenwoordigers over de vloer met potjes en allemaal beweerden ze dat hun product het beste was. Ik zag wel direct dat Ludwig Borms een eerlijke man was maar ik was sceptisch omdat het zo duur was. De mensen moeten het willen betalen. Daarom moest ik er zelf achter kunnen staan. De beloftes moeten waargemaakt worden.”

Als zoete broodjes
Ze besloot de Bormo-lijn te verkopen in De Papaver en wist al snel: “Dit zijn topproducten.” Vooral de Bormo Wonderzalf ging als zoete broodjes over de toonbank”, aldus Brigitte Persyn die vindt dat de zalf zijn naam niet gestolen heeft. “Het is een echt wonderproduct, een energetische zalf: dat wil zeggen dat ze energie geeft op de plaats waar ze aangebracht wordt. Met die zalf kun je 95 vliegen doodslaan op de 100.
Ik verkocht Bormo Wonder voor alle doeleinden: energetische massage, dag- en nachtcrème, droge lippen, geïrriteerde huid, nagelverzorging, luieruitslag, pijnlijke doorligwonden, ter voorkoming van zwangerschapsstriemen en kloofjes bij borstvoeding, eelt, brandwonden, moeilijke bloedcirculatie en zware benen…”

Tevreden gebruikers
De klanten die ze heeft kunnen helpen met Bormo Wonder staan haar nog zo voor de geest. “Ik denk nu aan metsers”, zegt Brigitte. “Bormo Wonder is heel goed voor hun winterhanden en kloven. Ik raadde hen aan om eerst de handen te wassen met warm water zodat de kloven opengaan. Dan inwrijven met Bormo Wonder. Dat werkt heel goed.
Mooie resultaten heb ik ook behaald bij klanten die last hadden van hun stoelgang, bij aambeien of ‘het speen’ zoals het in de volksmond genoemd wordt. Bij psoriasispatiënten werkt Bormo Wonder ook heel goed. Dankzij Bormo Wonder kunnen ze in de zomer hun armen en benen bloot laten zonder zich bekeken te voelen.”

Vier potten thuis
“Ja, het is een serieuze investering maar zijn geld waard. Ik gebruik het zelf ook. Zeker vier potten heb ik thuis”, getuigt Brigitte. “Iedereen die Bormo Wonder gebruikt is er tevreden over maar je moet mensen wel eerst overtuigen om het te proberen. Ik herinner me een man uit Sint-Eloois-Winkel die heel sceptisch was. Hij kocht toch één potje. Ieder volgende keer dat hij in De Papaver kwam, nam hij twee potjes mee. “Ik kan niet meer zonder”, zei hij. Het is waar. Als je dat in huis hebt, heb je niets anders meer nodig. Daarom vergelijk ik het wel eens met koninginnenbrij.”

Klantenbinding
Bormo Wonder verkoopt zichzelf. “Ook zonder dat Bormo een prominente plaats had in de winkel, verkocht ik het goed. Op het moment dat klanten een probleem naar voor brachten waarvan ik wist dat de Bormo-zalf kon helpen, raadde ik het aan. Waarom verder zoeken? Het is een heel goed en puur product. Mensen kopen het iedere keer opnieuw. Dat zorgt voor klantenbinding en voor mond-aan-mondreclame. En het is een goede cadeautip.”

Energetisch water
Brigitte is ook altijd fan geweest van Bormo Hygiëne. “Dat is ook een veelzijdig product. Iedereen is er tevreden over. Je kunt er jezelf mee wassen, mag het gebruiken voor de afwas, om de auto te wassen, voor de wasmachine, om de vloer te schrobben, in het badwater… Het badwater kun je opvangen en gebruiken om mee te poetsen want het is energetisch water. Het zou jammer zijn om het weg te gooien want ‘gewoon’ water kan niet op tegen water met Bormo Hygiëne.”

Haarverzorging
Het trio Bormo Shampoo, Bormo Haarglans en Bormo Haarbalsem kan ook rekenen op Brigittes goedkeuring. “Weet je wat heel goed is? Als je gel in je haar wilt, neem dan de Haarglans en wrijf dat in je haar zodat het niet uitdroogt”, geeft ze nog mee als tip.

Hart voor de zaak
Ook al staat ze niet meer in de winkel, toch blijft Brigitte De Papaver genegen. Ze blijft fier op haar eigen lijn van voedingssupplementen. Die heeft ze ontwikkeld en gelanceerd in samenwerking met een labo. De 62 Papaver-supplementen zijn gecertificeerd, goedgekeurd en maken ook na de overname nog deel uit van het winkelaanbod. De zaak wordt nu uitgebaat door Patrick Demets en Brigittes dochter Delphine maakt deel uit van het Papaver Bio-team. 

Overname
Ook Bormo is in 2022 in nieuwe handen gekomen. “Ludwig Borms straalt degelijkheid uit. Hij is klassevol en benaderbaar. Als ik met een vraag zat, kon ik hem altijd opbellen. Het is goed dat hij in Lieve Capoen een overnemer heeft gevonden die vanuit dezelfde visie het bedrijf leidt want Bormo mag niet verdwijnen”, vindt Brigitte.