Vijftien jaar lang was Brigitte Persyn het gezicht van De Papaver in Ieper. Dat heeft ze altijd met hart en ziel gedaan. Die liefde voor het vak voelde ze ook bij Ludwig Borms en Bormo. “De producten zijn heel goed. Zeker de Bormo Wonderzalf. Thuis kunnen we niet zonder. Iedereen zou zo’n potje in huis moeten hebben”, zegt ze overtuigd.

In het kleine, landelijke Zandvoorde ontwikkelde Brigitte Persyn een interesse in natuurvoeding. In 1989 begon ze van bij haar thuis een kruidenpraktijk: ‘Kruiden Brigitte’. Haar achtergrond als apotheekassistent en haar sociale ingesteldheid deden haar verlangen naar een locatie met meer passage. Zo kwam ze terecht in de Sint-Jacobsstraat in Ieper. In een pand waar vroeger een kledingwinkel ondergebracht was, opende ze in 2007 biowinkel De Papaver. Die heeft ze uitgebaat tot april 2022.

Ludwig Borms
De Papaver was van bij de start een daverend succes. Na de eerste reclamecampagne deed mond-aan-mondreclame de rest. Ook leveranciers kwamen zich spontaan aanbieden.  
“Al vrij vlug kwam ik in contact met Ludwig Borms”, herinnert Brigitte zich nog. “Hij kwam zelf zijn Bormo-lijn voorstellen. Hij was een ‘self made’ man die alles zelf deed – van de productie tot en met de verkoop van zijn Bormo-aanbod. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet direct overtuigd was want in die tijd kwamen veel vertegenwoordigers over de vloer met potjes en allemaal beweerden ze dat hun product het beste was. Ik zag wel direct dat Ludwig Borms een eerlijke man was maar ik was sceptisch omdat het zo duur was. De mensen moeten het willen betalen. Daarom moest ik er zelf achter kunnen staan. De beloftes moeten waargemaakt worden.”

Als zoete broodjes
Ze besloot de Bormo-lijn te verkopen in De Papaver en wist al snel: “Dit zijn topproducten.” Vooral de Bormo Wonderzalf ging als zoete broodjes over de toonbank”, aldus Brigitte Persyn die vindt dat de zalf zijn naam niet gestolen heeft. “Het is een echt wonderproduct, een energetische zalf: dat wil zeggen dat ze energie geeft op de plaats waar ze aangebracht wordt. Met die zalf kun je 95 vliegen doodslaan op de 100.
Ik verkocht Bormo Wonder voor alle doeleinden: energetische massage, dag- en nachtcrème, droge lippen, geïrriteerde huid, nagelverzorging, luieruitslag, pijnlijke doorligwonden, ter voorkoming van zwangerschapsstriemen en kloofjes bij borstvoeding, eelt, brandwonden, moeilijke bloedcirculatie en zware benen…”

Tevreden gebruikers
De klanten die ze heeft kunnen helpen met Bormo Wonder staan haar nog zo voor de geest. “Ik denk nu aan metsers”, zegt Brigitte. “Bormo Wonder is heel goed voor hun winterhanden en kloven. Ik raadde hen aan om eerst de handen te wassen met warm water zodat de kloven opengaan. Dan inwrijven met Bormo Wonder. Dat werkt heel goed.
Mooie resultaten heb ik ook behaald bij klanten die last hadden van hun stoelgang, bij aambeien of ‘het speen’ zoals het in de volksmond genoemd wordt. Bij psoriasispatiënten werkt Bormo Wonder ook heel goed. Dankzij Bormo Wonder kunnen ze in de zomer hun armen en benen bloot laten zonder zich bekeken te voelen.”

Vier potten thuis
“Ja, het is een serieuze investering maar zijn geld waard. Ik gebruik het zelf ook. Zeker vier potten heb ik thuis”, getuigt Brigitte. “Iedereen die Bormo Wonder gebruikt is er tevreden over maar je moet mensen wel eerst overtuigen om het te proberen. Ik herinner me een man uit Sint-Eloois-Winkel die heel sceptisch was. Hij kocht toch één potje. Ieder volgende keer dat hij in De Papaver kwam, nam hij twee potjes mee. “Ik kan niet meer zonder”, zei hij. Het is waar. Als je dat in huis hebt, heb je niets anders meer nodig. Daarom vergelijk ik het wel eens met koninginnenbrij.”

Klantenbinding
Bormo Wonder verkoopt zichzelf. “Ook zonder dat Bormo een prominente plaats had in de winkel, verkocht ik het goed. Op het moment dat klanten een probleem naar voor brachten waarvan ik wist dat de Bormo-zalf kon helpen, raadde ik het aan. Waarom verder zoeken? Het is een heel goed en puur product. Mensen kopen het iedere keer opnieuw. Dat zorgt voor klantenbinding en voor mond-aan-mondreclame. En het is een goede cadeautip.”

Energetisch water
Brigitte is ook altijd fan geweest van Bormo Hygiëne. “Dat is ook een veelzijdig product. Iedereen is er tevreden over. Je kunt er jezelf mee wassen, mag het gebruiken voor de afwas, om de auto te wassen, voor de wasmachine, om de vloer te schrobben, in het badwater… Het badwater kun je opvangen en gebruiken om mee te poetsen want het is energetisch water. Het zou jammer zijn om het weg te gooien want ‘gewoon’ water kan niet op tegen water met Bormo Hygiëne.”

Haarverzorging
Het trio Bormo Shampoo, Bormo Haarglans en Bormo Haarbalsem kan ook rekenen op Brigittes goedkeuring. “Weet je wat heel goed is? Als je gel in je haar wilt, neem dan de Haarglans en wrijf dat in je haar zodat het niet uitdroogt”, geeft ze nog mee als tip.

Hart voor de zaak
Ook al staat ze niet meer in de winkel, toch blijft Brigitte De Papaver genegen. Ze blijft fier op haar eigen lijn van voedingssupplementen. Die heeft ze ontwikkeld en gelanceerd in samenwerking met een labo. De 62 Papaver-supplementen zijn gecertificeerd, goedgekeurd en maken ook na de overname nog deel uit van het winkelaanbod. De zaak wordt nu uitgebaat door Patrick Demets en Brigittes dochter Delphine maakt deel uit van het Papaver Bio-team. 

Overname
Ook Bormo is in 2022 in nieuwe handen gekomen. “Ludwig Borms straalt degelijkheid uit. Hij is klassevol en benaderbaar. Als ik met een vraag zat, kon ik hem altijd opbellen. Het is goed dat hij in Lieve Capoen een overnemer heeft gevonden die vanuit dezelfde visie het bedrijf leidt want Bormo mag niet verdwijnen”, vindt Brigitte. Klantengetuigenis Patrick Demets (De Papaver Bio in Ieper)

“We geloven in de producten en dat voelen mensen”


Personal coach Patrick Demets staat sinds april 2022 aan het roer van De Papaver Bio, de gezondheidswinkel in Ieper. “De kunst is om de beste producten in de winkel te plaatsen. De producten van Bormo horen daar absoluut bij”, stelt de zaakvoerder.

Lifestyle, gezondheid en vitaliteit vindt Patrick Demets heel belangrijk. Als coach helpt hij mensen om meer in balans te komen en zich te ontplooien tot de personen die ze echt zijn. Dat doet hij in zijn praktijk Inspire Forward maar ook in De Papaver Bio, de Ieperse zaak die hij in april 2022 overnam. “Vroeger stond De Papaver voor supplementen en natuurvoeding. Nu ligt de nadruk op gezondheid – zowel fysiek als mentaal. Als gezondheidswinkel wil ik mensen bewust maken dat gezond eten belangrijk is en dat je zelf veel kan doen om je gezondheid te ondersteunen.”

“Aanbod waar ik achter sta”

De 300m2 grote winkel heeft een assortiment van bio- en natuurvoeding, gluten- en lactosevrije voeding, kruiden, thee, infusies, een uitgebreide lijn van voedingssupplementen met een eigen lijn van top voedingssupplementen, afslank- en sportvoeding, producten voor lichaamsverzorging… “Het aanbod is groot. Het aantal leveranciers ook. De kunst is om telkens de beste producten van elke leverancier te kiezen. Voor Bormo was het simpel: we hebben het volledige assortiment omdat ik er volledig achtersta”, aldus Patrick Demets.

“Merk dat vertrouwen uitstraalt”
Patrick leerde Bormo kennen via Brigitte Persyn van wie hij de zaak overnam. “Ik was meteen geïntrigeerd door het logo”, vertelt hij. “Het deed me denken aan de Kelten en monniken, aan iets spiritueels, aan meesters… Ik heb contact opgenomen met Ludwig Borms toen ik de zaak overnam. Ik vertelde wat mijn intentie was met de zaak. Hij voelde me aan en kwam heel rustgevend over. Dat schepte vertrouwen. Ook het feit dat Bormo hier in Ieper al kan rekenen op een trouwe klantenbasis, stelde me gerust. Intussen ben ik een trouwe gebruiker van de Bormo-producten.”

Energetische werking
Tijdens ons gesprek verstuift de zaakvoerder van De Papaver Bio wat Morgenrood in de ruimte waar we zitten. “Voor de goede energie”, knikt hij. “Want Morgenrood is veel meer dan een parfum. Het heeft echt een energetische werking – net zoals de andere producten. Je voelt je er een ander mens door. Net als de andere producten van Bormo heb je er niet veel van nodig om effect te voelen.”

Bormo Hygiëne
Dat effect ondervindt Patrick Demets ook bij Bormo Hygiëne, dat hij dagelijks gebruikt. “Het Morgenrood-parfum en Bormo Shampoo gebruik ik dagelijks, net als de Bormo Hygiëne. Het is heel zuinig in gebruik. Ik gebruik het zowel als zeep in de douche als in mijn badwater. Het product schuimt én werkt heel sterk. Heb ik een vermoeiende dag, dan neem ik een warm bad met Bormo Hygiëne. Ik voel me dan meteen een ander mens. Het werkt ook heilzaam. Een tijdje terug sukkelde ik met mijn rug. Iedere avond nam ik daarom een douche met Bormo Hygiëne. Al snel was ik beter – door de warmte en het energetische water.”

“Schitterende resultaten”
De producten uit de Bormo-lijn zijn niet goedkoop maar dat is geen bezwaar, merkt Patrick Demets. “Mensen kopen het omdat ze er schitterende resultaten mee behalen. Onlangs kwam een man van 80 jaar in de winkel die geen enkele zeep meer kon verdragen. Alles jeukte. Ik stelde hem Bormo Hygiëne voor. Eerst keek hij wantrouwig naar het prijskaartje maar nam toen toch een fles mee. Een maand later is hij teruggekomen om er twee nieuwe te kopen…”

“Ons enthousiasme overtuigt”
Niet iedereen onthoudt de merknaam ‘Bormo’ maar wél wat de producten doen. “Soms komen hier mensen die zeggen: ‘Ik kom om een potje. Ik weet niet hoe het heet maar het is een speciaal.’ Dan zijn ze op zoek naar Bormo Wonder”, glimlacht Patrick.
Hij gelooft in de producten. “Het is ons eigen overtuiging dat het werkt en ons enthousiasme die zorgen voor verkoop. De mensen voelen dat. Het is een energetisch product. Als ik erover spreek sta ik in mijn kracht want het is goed. Het klopt dat er niet veel informatie op de producten staat maar mensen vragen ook niet naar de samenstelling. Dat zegt toch genoeg?”

Goed contact
Patrick raadt mensen ook aan om rechtstreeks te bellen naar de producent voor verder advies. Het nummer op de verpakkingen is dat van Ludwig Borms en wordt doorverbonden naar de telefoon van Lieve Capoen. Ook met de nieuwe verdeelster heeft Patrick Demets zit het goed. “Als er een vertegenwoordiger binnenkomt in De Papaver Bio, dan voel ik direct aan of het goed zit of niet. Bij Bormo zit het gevoel goed.”

Positieve reacties
“Ik heb destijds beslist om deze zaak over te nemen om de mensen nog beter en doelgerichter te kunnen helpen. Ons stokpaardje is onze eigen lijn met 62 voedingssupplementen die professioneel gecertificeerd en goedgekeurd zijn. De Papaver Bio is niet zomaar een biowinkel. Wij willen echt het verschil maken. De vele positieve reacties van de klanten tonen aan dat we op de goede weg zijn en we hebben nog veel plannen. En ja: Bormo blijft daarbij een vaste waarde”, zegt Patrick Demets tot besluit. <Klantengetuigenis Lorry Focquaert (Vitae Sanae in Slijpe)>

“Al meer dan 20 jaar sta ik achter Bormo”


“Ik ben een Bormo-fan”, zegt Lorry Focquaert van Vitae Sanae in Slype. “En doordat ik zelf geloof in de producten, kan ik ze ook goed aanbevelen aan mijn klanten. Het is niet moeilijk om mensen te overtuigen. Bormo staat voor krachtige producten die wérken”.

De reviews op Google en sociale media over Vitae Sanae in Slype zijn positief: “Unieke zaak in zijn genre”, “De producten zijn top en Lorry weet op alles raad” en “Alles is zijn geld waard”.
Inge omschrijft de zaakvoerster van Vitae Sanae dan weer als volgt: “Vlotte vriendelijke dame die onmiddellijk wist wat ik nodig had en waarmee ik geholpen ging zijn.”
Lorry Focquaert glimlacht. Dat is precies wat ze wil met haar natuurwinkel en herboristerie. “Sinds 2000 heb ik mijn winkeltje. Nadat ik me had bijgeschoold als herborist, psychotherapeut en veel bijkomende cursussen heb gevolgd wou ik mensen helpen met een natuurlijke aanpak.”

Vaste klanten en toevallige passanten
Het cliënteel van haar winkel is divers. De winkel ligt in Slijpe, aan de afrit van Middelkerke. “Ik heb veel trouwe klanten die met mijn winkel meegroeien. Maar ook veel tweedeverblijvers en toeristen onderweg naar Middelkerke-Bad. Ze stappen al eens binnen voor een biobrood of een belegd broodje. Ondertussen laten ze wel eens vallen dat ze last hebben van een kwaaltje of op zoek zijn naar een specifiek product. Dan gebeurt het dat ze de Bormo Wonder kopen.”

Spreken uit ondervinding
Lorry kent de producten van Bormo al meer dan twintig jaar. “Bormo Wonder, Bormo Hygiëne en  Bormo Shampoo zitten vast in mijn gamma. Bormo Hygiëne bijvoorbeeld vind ik een mooie aanvulling op mijn dermatologische wasmiddelen. Het is heel geschikt voor mensen met een geïrriteerde of droge huid. Er is zeker een publiek voor.
Maar vooral de Bormo Wonder verkoopt goed. Het is niet moeilijk om mensen te overtuigen. Als je het uitlegt dat het speciaal is en dat je er zelf goede ervaringen mee hebt, gaat dat vlot – zelfs al is het niet zo goedkoop”, zegt Lorry Focquaert.
Intussen heeft de Vitae Sanae-zaakvoerster onder haar cliënteel al een trouw publiek voor Bormo Wonder opgebouwd. “Iedereen kent dat witte potje met groene letters. Het is precies dát wat kwaliteit uitstraalt.  Ik zou het jammer vinden als ze dat zouden veranderen. Dan zou Bormo Wonder zijn cachet verliezen, vind ik”. 

Voor kleine én grotere huidproblemen
Als ze het heeft over de werking van Bormo Wonder komt Lorry pas echt op dreef: “Het werkt goed bij huidproblemen, zelfs bij mensen die al alles hebben geprobeerd hebben. Het houdt de huid soepel. Het werkt goed bij kloven. Ook bij baby’s, in plooitjes. Ik weet dat je Bormo Wonder ook inwendig kunt aanbrengen maar ik gebruik ze alleen uitwendig. Dat werkt goed en je hebt er niet veel van nodig. Je moet de zalf niet in een dikke laag aanbrengen.
Ik kan alleen maar vertellen over mijn ervaringen met de kracht die in die zalf zit. Zelf heb ik met Bormo Wonder al verschillende problemen opgelost zoals een eczeem dat zelfs een dermatoloog niet weg kreeg. Ook bij de verzorging van iemand met een doorligwonde aan de rug heb ik mooie resultaten gehad. Ja, met Bormo Wonder krijg je ook een wonde ontstaan door jeuk en wrijving dicht. Je ziet snel effect. Iedere dag zie je het verbeteren”, aldus Lorry Focquaert die thuis meerdere potjes op voorraad heeft zodat ze er altijd eentje bij de hand heeft.

Energetische producten
Lorry noemt zichzelf nuchter en blijft met de voeten op de grond maar zegt wel: “In die zalf moet je geloven. Er zit iets energetisch in Bormo Wonder. Ik weet niet hoe ik dat moet zeggen. Erin geloven is al de helft van het werk. Ik voel dat ook in mijn werk. Als je zelf gelooft dat het goed is, verkoopt het zichzelf. Het zal werken.”
“Dat de zalf al lang bestaat is ook een troef”, vindt ze. “Wie het gehad heeft, koopt het iedere keer opnieuw. Het is wel een product dat lang meegaat – niet zoals een of andere tube die na veertien dagen leeg is.”

Tegen haaruitval
Ook voor Bormo Shampoo heeft Lorry Focquaert terugkerende klanten. “De rozemarijn in die shampoo doet het haar glanzen – ideaal voor vrouwen met lang haar. Er zijn ook veel mannen die bang zijn om hun haar te verliezen of kaal worden, die deze shampoo kopen want Bormo Shampoo gaat haaruitval tegen. Het is heel natuurlijk, plakt niet en heeft een zalig parfum. Als je in bad je haar ermee wast geniet het hele lichaam er mee van.”

Uitstraling en betrouwbaarheid
Dat Bormo Shampoo niet goedkoop is, is geen bezwaar ervaart Lorry. “Het is misschien wel een dure fles maar je kunt er heel zuinig mee zijn want je hebt er per wasbeurt maar weinig van nodig. Bormo Shampoo zit in een glazen fles. Dat is geen probleem. Ik ben er wel altijd heel voorzichtig mee. Ik zet dat niet zomaar op de rand van het bad. De donkerbruine glazen fles straalt kwaliteit uit. Hetzelfde product in een grote plastiek fles zou niet hetzelfde zijn. Dat zou ik een aanfluiting vinden van de shampoo.”
Dat er geen uitgebreide ingrediëntenlijst op de fles staat, vindt Lorry geen probleem. “De exacte samenstelling ken ik niet. Mensen die dat willen weten verwijs ik altijd door naar de producent. Op elk potje en elke fles staat het telefoonnummer.”

“Het plaatje klopt”
Het telefoonnummer is dat van Ludwig Borms en dat wordt doorgeschakeld naar Lieve Capoen dat de zaak en het levenswerk van Ludwig Borms heeft overgenomen en zo zorgt voor de continuïteit van Bormo. Daarover zegt Lorry Focquaert: “Het is altijd aangenaam geweest om zaken te doen met Ludwig Borms. Hij heeft Bormo nu overgelaten aan Lieve Cappoen uit Ieper. Bij de overname had ik wel vertrouwen in haar. Ze delen dezelfde filosofie. Ik voelde dat direct. Het plaatje klopt. Dat is alleen maar goed.”


<Klantengetuigenis Kathleen (BioQuattro)

“Bormo Hygiëne is een aanrader voor mensen met huisdieren”

BioQuattro is een zaak in natuurproducten in Knokke. Zaakvoerster Kathleen gebruikt de producten van Bormo al vele jaren en vindt het dan ook niet moeilijk om ook haar cliënteel er warm voor te maken. “Ze zijn hun prijs zeker waard. Iedereen die Bormo gebruikt, koopt het opnieuw.”

Ruim 15 jaar geleden nam Kathleen een bestaande winkel in natuurproducten over in de Lippenslaan in Knokke. De gedreven dame toverde de zaak om tot BioQuattro waar mensen komen voor het ruime gamma voedingssupplementen, biovoeding, etherische olie, onderhoudsproducten en zepen, honing, kaarsen… BioQuattro kiest daarbij voor bekende biomerken. Ook de producten van Bormo staan in de biozaak en in de online shop van BioQuattro. Logisch, want Kathleen gelooft net als Bormo sterk in de heilzame kracht van de natuur. “Mijn klanten komen naar hier voor goede, natuurlijke producten die werken”, steekt ze van wal. “Cortisone of producten met parfum willen ze bijvoorbeeld niet. De producten van Bormo willen ze wél”.

Naamsbekendheid
Bij BioQuattro vinden klanten Bormo Wonder, Bormo Hygiëne, Bormo Shampoo en Bormo Haarglans. “Die producten waren hier al toen ik de zaak overnam. Bormo Wonder, Bormo Hygiëne en Bormo Shampoo verkopen het best. Eens mensen de producten kennen, zijn ze verkocht. Zelf gebruik ik Bormo ook en ik ben er heel tevreden over.”
Hoewel Bormo al een redelijke naamsbekendheid geniet zijn er toch nog veel mensen die nog niet vertrouwd zijn met het merk, ondervindt Kathleen. “Af en toe zetten we de producten in de kijker om ze te laten opvallen in de winkel. Zo zetten we ze in de etalage of maken we er eens een promotieactie rond.”

Voor jong en oud
De bestseller Bormo Wonder raadt men in BioQuattro aan voor iedereen. “Voor wie een gevoelige huid heeft, mensen met een schrale huid, psoriasis en jeuk, droge handen en kloven in de winter… Jong en oud gebruikt het. Positief is dat je wel lang doet met een potje. Je hoeft er niet veel van aan te brengen.
Een tijdje terug kwam hier een vrouw tegen die last had van eczeem. Ze had al van alles geprobeerd. Ik heb haar de Bormo-zalf voorgesteld. Supercontent was ze. Sindsdien is ze al verschillende potjes komen halen die ze nu ook gebruikt als ‘billetjeszalf’ voor haar kleinkind.”

Voor de hond
Wat Kathleen ook zelf trouw gebruikt is Bormo Hygiëne. “Om het bad te reinigen, om te poetsen, om de vuilnisemmer te kuisen… Voor algemeen gebruik eigenlijk. Ook om mijn hond te wassen gebruik ik Bormo Hygiëne. Ik merk een duidelijk verschil met andere producten. Mijn hond heeft nu veel minder jeuk en zijn haar is na een wasbeurt echt heel zacht. Aangezien Bormo Hygiëne geen parfum bevat mag hij er dus aan likken. Dat het parfumloos is, is voor gebruik bij dieren wel belangrijk.”

Niet veel van nodig
Naar Bormo Hygiëne is veel vraag, merkt men in BioQuattro: “Een winkel uit de buurt koopt bij mij bidons van 20 liter voor alle gebruik. Bormo Hygiëne verkopen we minder in hoeveelheden maar de kleinere flessen verkopen we echt massaal. Ik heb een klant die er acht per keer komt halen. Echt waar”, zegt Kathleen die wel vindt dat een doseerbare dop wel goed zou zijn. “De poetsvrouw van mijn moeder is bijvoorbeeld heel kwistig met Bormo Hygiëne. Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Daarvoor is het ook te duur. Het is een prijzig poetsproduct maar wél de prijs waard.” 

Voor haar- en huidproblemen
Ook Bormo Shampoo gaat vlot over de toonbank van BioQuattro. “Bormo Shampoo moet ik wel wat aanprijzen maar het is een echte aanrader voor mensen die last hebben van allerlei haar- en huidproblemen. Mensen met psoriasis, haaruitval, broos haar, een gevoelige huid, die een chemokuur hebben ondergaan… raad ik Bormo Shampoo aan. Zelf gebruik ik die shampoo ook.  Het enige nadeel, vind ik, is de glazen fles. Een flacon met een pompje is praktischer in de douche.”

Nieuwe wind
Kathleen heeft altijd een goed contact gehad met Ludwig Borms en nu met Lieve Capoen. De overgang is geruisloos gegaan. “Nee, ik ben niet bang geweest toen ik hoorde van de overname. Het brengt leven in de brouwerij. Misschien worden de verpakkingen wel vernieuwd of zo, maar de formule van Bormo blijft gelijk. Dat is het belangrijkste want het zijn goede producten. Misschien krijgen de Bormo-producten nu een biolabel. Dat zou goed zijn”, zegt de BioQuattro-zaakvoerster tot besluit.