Het geheim van Ludwig Borms

Op het ritme van de natuur

De levenskrachten van planten intact laten en hun werking laten doen: dat was altijd de bedoeling van Ludwig Borms, de man die de Bormo-producten zoals ze nu zijn in de wereld heeft gezet. Dat mensen zo enthousiast zijn over Bormo heeft een reden. Het zijn stuk voor stuk producten met een extra dimensie. Ontdek hieronder hoe dat komt. 


Bormo is een Belgisch merk met plantaardige cosmetische en hygiënische producten. Al ruim 70 jaar. In 1951 richtte de vader van Ludwig Borms een bedrijf op voor natuurlijke cosmetica-producten. De kleine Ludwig kwam dus al heel vroeg in contact met natuurlijke producten. Toen hij veertien was wijdde zijn vader hem in in de wereld van homeopathie. Later volgde hij zeven jaar de opleiding in homeopathie in Zwitserland. Hij deed dat als vrije student omdat het diploma niet erkend was. Vooraleer hij zijn opleiding daar kan beëindigen keert hij noodgedwongen terug naar België om de zaak van zijn vader over te nemen. Hij deed dat wel op zijn eigen manier. Zo kon hij zich niet vinden in de machinale productie. “Ik voelde me er niet goed bij om de producten te maken met zo’n ‘koude’ energie”, zegt hij daarover. “Mijn bereidingswijze is erop gericht de levenskrachten van de planten intact te laten. Zo zetten ze het lichaam aan om de eigen helende werking te activeren. Ik werk ook met het ritme van de natuur”, zegt de oprichter van Rhytmic Energy.

Antroposofie
Zijn doorgedreven kennis gebruikt Ludwig Borms om mensen te helpen. Zo is Ludwig Borms de oprichter en voorzitter van De Stichting European AnthroMedical Hospital. Op hun website (www.elimedici.be) staat de missie van deze stichting omschreven als: “Het bijeenbrengen, ontwikkelen en innoveren van kennis op het gebied van de antroposofische gezondheidszorg.” Verder wil het “de genees- heel- en verloskunde promoten in overeenstemming met het geestelijk erfgoed van Rudolf Steiner, Oostenrijks filosoof en Dr Med. Ita Wegman, in navolging van bestaande ziekenhuizen onder meer in Duitsland en Zwitserland.” In een interview met het Weleda Artsenforum in de herfst van 2009 vertelt Ludwig Borms over zijn plannen voor een antroposofisch ziekenhuis waar hij ook een gezonde omgeving wil creëren.

Levenskrachten van de kosmos
Ludwig Borms heeft een bijzondere interesse voor de levenskrachten die voortkomen uit de kosmos en die mensen via de plantenwereld tot zich nemen. Hij heeft er altijd een punt van gemaakt om de producten van het merk Bormo op artisanale wijze te bereiden in zijn atelier in Moorsel, in de buurt van Aalst. “Mijn activiteiten vragen een serene omgeving”, zegt hij daarover. De producten zijn op een ritmische manier samengesteld in samenwerking met de natuur én met de mens. Zo stelde hij de productie uit als hij zich vermoeid of gestresseerd voelde.
“Ik was altijd al onder de indruk van de zienswijze van Rudolf Steiner. Die wou ik in mijn producten brengen. Hierdoor heb ik mijn producten die bijzondere werking kunnen geven”, aldus Ludwig Borms.

Gesprek met het lichaam
Ludwig Borms ziet de werking van de Bormo-producten als een gesprek met het lichaam. “Ons lichaam reageert daarop door alleen maar de stoffen op te nemen die het op dat moment nodig heeft. Daardoor zijn er ook geen nevenwerkingen”, zegt hij.
Over Bormo Wonder zegt hij: “De verzorgende crème is eigenlijk een zuivere energie die een spiegelbeeld creëert van het eigen levenslichaam wanneer men de huid ermee inwrijft. Er wordt niet méér opgenomen dan het lichaam nodig heeft”.

Voelbare energie
De gebruikers voelen die positieve werking. Zo getuigt Patrick Demets van De Papaver Bio in Ieper dat hij zich “een ander mens” voelt na een douche met Bormo Hygiëne en dat het energieveld in een ruimte gereinigd wordt door Morgenrood te verstuiven.
Die energetische werking vind je terug in alle Bormo-producten. De vroegere zaakvoerster van De Papaver, Brigitte Persyn, ervaart die energetische werking. “Als je Bormo Wonderzalf op je lichaam hebt gewreven, dan heb je die plek energie gegeven. Ik heb geleerd van Ludwig Borms dat de laatste wrijfbeweging die je maakt bij het insmeren altijd wég van de wonde of de geïrriteerde plaats moet zijn omdat je zo het kwaad weg doet.”

De Bormo-filosofie blijft
In 2022 liet Ludwig Borms zijn levenswerk over. In de zoektocht naar een geschikte overnemer ging hij niet over één nacht ijs. In de Ieperse Lieve Capoen vond hij die persoon. Of zoals hij zelf zegt: “Ze is met passie in de zaak gestapt en wou op dezelfde manier verder werken en uit te bouwen zoals ik het altijd heb willen doen. Mijn werk wordt verder gezet op een gezonde manier.”
Dus alle gebruikers en fans van de producten van Bormo kunnen op hun beide oren slapen. 

video
Ik help mensen aan pure producten die goed zijn voor hen en hun omgeving